www.romkert.hu   >>>   www.romkert.hu/beszamolo

 

 

2004-01-30   PARTY BIZNISZ MAGYAR MODRA

 

Sokan kerdezitek, hogy miert nem csinalok gyakrabban @tti ba partyt, miert nem inkabb pentekre/szombatra szervezem, miert nem valtunk neha helyszint, hogy minel egyedibbek legyenek a bulik, es sokan javasoljatok hogy feldobhatna a dolgokat egy-egy egyuttes, musor, vagy valami plusz. Figyelek en ezekre a velemenyekre, javaslatokra, de sajnos nem olyan egyszeru ez a "party biznisz". Legfajdalmasabb, amikor videken es kulfoldon dolgozo barataim "sirva" mondjak, hogy nem tudnak jonni az @tti ba partyra, ha az hetkozben van. Bar Tussinger Richard baratom mar ketszer is direkt csak az atti ba party miatt jott haza Nemetorszagbol, ami hihetetlen megtiszteltetes szamomra, de rajta kivul sokan dolgoznak me'g Nemetorszagban, Asztriaban, Londonban, Svajcban, a kornyezo orszagokban, az USA-ban, es hogy a legegzotikusabb peldat mondjam, Bahreinban is olvassa'k az atti ba hirleveleket, egyik legutobbi feliratkozonk pedig Esztorszagban dolgozik. Szamukra lehetetlen idopont egy-egy csutortoki buli, de sok nem budapesti listatag szamara is nehez megoldani a hetkozbeni bulizast Pesten, es persze nyilvan mindenki jobban orulne egy penteki/szombati bulinapnak. Sajnos a szinvonalasabb szorakozohelyekre lehetetlen feladat zartkoru bulit szervezni pentek/szombat estere, hiszen a legtobb helynek jol kialakult kozonsege, jol bejaratott programja van ezeken a napokon, es szinte minden helyen eleve telthaz van ilyenkor, akiket egy @tti ba party kedveert nem fognak elkergetni. (A vegyes partyknak meg kb annyi ertelme lenne, mint mustarral enni a makos tesztat.) Ha adodna is olyan szorakozohely, amely biztositana' szamunka a nyilvanossag kizarasat, illetve amit ki lehetne berelni pentek/szombati napra, ezt valoszinuleg nem ket pusziert es egy hirlevel beli bulifotos szereplesert tenne meg a tulaj, hanem a bevetel remenyeben, ami egy hetvegi bulinap eseteben nem kis elvaras. Aztan ha nem jon ossze penz, es nem tudom helyben leperkalni az asztalra, ebben a gengszterekkel teli ejszakai alvilagban me'g a vegen erszenyt csinalnak a belembol, vagy dekoraciokent kitomve mutogatjak majd preparalt testem a bejarat feletti galerian, mint szegeny Han Solot Jabba palotajaban. Raadasul nulla belepodijbol meg egy csutortoki bulit is iszonyu nehez feladat finanszirozni, pentek/szombat estit viszont lehetetlen. Nulla penzbol nem sok mindenre futja, epp ezert szinte'n lehetetlen feladat egy-egy hangulatos musort vagy egyuttest leszerzodtetni. Mellekesen pedig nagyon sok munka es energia egy-egy bulit szervezni, igy nem csoda, ha ritkan vallalom be. A helyszinek rotacioja, valtoztatasa szinten csak tovabb bonyolitana a helyzetet, nem egyszeru egy-egy korrekt tulajt, fonokot talalni, akinek tetszik es tamogatja az @tti ba party koncepciojat. 

 

Hogyan csinalja'k a "profik"? Mivel mindenhez penz kell, a SZINVONALAS partyszervezes is joreszt azon mulik, milyen penzugyi eroforrasok allnak rendelkezesre, illetve milyen tenyezoket lehet valamilyen modon penz nelkul meguszni: berleti dij, kaucio, pultosok, pincerek, mixerek, kidobok, technikusok, diszkosok, hoszteszek, tancosok, takaritok, marketing, promocio, hirdetes, musor, fellepok, zenekar, hangtechnika, fenytechnika, szerzoi jogdij, italkeszlet, melegkonyha, svedasztal, szakacs, es meg 1000 dologgal lehet emelni egy party szinvonala't. Ha belepodijat szednek, az a magyarnak olyan, mintha a foga't huzna'k. Sokan be sem mennek egy buliba ha fizetni kell, es helyette inkabb az ingyenes szorakozast valasztjak, mely sokszor egyben az igenytelenebb valaszta'sa't is jelenti. Ha viszont nincs belepo, konnyen elofordulhat hogy a fejenkent elfogyasztott ket deci bambi 300%-os arrese sem fedezi a koltsegeket. Pedig valamibol finanszirozni kell a koltsegeket, es valakinek vallalnia kell a kockazatot. Nem veletlen, hogy a szorakozohelyek es partysorozatok nagy tobbsege becsodol. Egy masik megoldas, hogy szponzorokat kell szerezni. No de valljuk be oszinten, kinek es hogyan terul az meg, hogy elkolt par szazezer forintot egy party szponzoraciojara? Senkinek. Legalabbis nagyon nagyon keves dolgot tudok elkepzelni, ami altal meg tud terulni egy ilyen szponzoracio, vagy szponzoracioval egybekotott helyszini promocio. Van ilyen, de keves! Az esetek 99%-ban a szponzoracio a ceg szamara kidobott penz! Nem csoda ha senki sem szeret szponzoralni. Hogyan lehet megis neha millios koltsegvetesu partykat szervezni sorban allo "szponzorok" tomegeivel? Erre van egy "remek" magyar megoldas: MAS PENZE'N KELL MULATNI! Nincs ebben semmi uj, a fel orszag koltsegvetesi penzek lenyulasabol, ceges megbizasok utani zsebbe visszafizetesekbol el. A lenyeg, hogy talaljunk egy kompetens, szimpatikus uriembert, aki a ceges penzek felett rendelkezik, es aki "megfontolt kalkulaciok alapjan" ugy dont, hogy a ceg sza'ma'ra megeri a konkret rendezvenyt "szponzoralni", majd aztan persze ennek az szponzoracios osszegnek a felet szepen visszakeri zsebbe maganak. Ennyi. Vegulis mindenki jol jar...  kiveve a ceg, akie a penz volt. No de hat az kit erdekel ebben az orszagban??? Koltsegvetesi penzbol kulonosen jol lehet lenyulni, hiszen ott meg tulajdonos sincs. No persze nem csak a partybiznisz, de szinte minden igy mukodik az orszagban. Amig egyszerubb a kozpenzt, es mas penze't lenyulni, mint erteket termelni, addig nem is lesz az ertek piackepes.

 

No de addigis mi maradjunk a tarsadalmi munka felemelo erzesere alapozott koncepcional, ugyhogy ha valakinek vagy a cegenek van valami jo termeke, szolgaltatasa, amit fel tud ajanlani tombolanak, azzal is fel lehetne kicsit dobni az @tti ba partyt. Nem szukseges vadonat uj Opel Astrat es hazi mozi rendszert felajanlani, kis aprosagnak is orulnek a gyerekek... cukorka, csokolade, ilyesmik...

   

puszi & pa

atti ba

 

 

www.romkert.hu   >>>   www.romkert.hu/beszamolo