www.romkert.hu   >>>   www.romkert.hu/beszamolo

 

 

2003-12-18   SZILVESZTERI MIZERIA

 

Azt hiszem jo par "professzionalis" partycimboram van ugy mint en, hogy egyenesen gyuloli a szilvesztert. A szilveszter az a bulinap, amikor a koncepcionalis bulizo'k inkabb visszhuzodnak, ugyanis ez az ejszaka rosszab mint a proletardiktatura. Minden proli feljon a varosba szorakozni, mindenki be van rugva mint a motor, iszonyatos tomegnyomor mindenutt, minden szorakozohely olyan mint egy szardinias doboz, ahol masok izzadsaga csopog le az ember fejere a plafonrol...es mindezert az igenytelensegert sulyos ezrekre nyuljak le szerencsetlen nyomorultakat, akik tulajdonkeppen nem sokban kapnak mast, mintha egy uveg 300Ft-os borral a kezukben felszallnanak a hetes buszra, ahol a halalra unt sofor eneklo maganszama belehallatszik a mikrofonba: zene, pia, tomeg.... No kb ezt kapja valaki 3-10000 Ft-ert, ha elmegy egy nyilvanos szorakozohelyre. Pontosabban ennyi penzert csak a belepojegyet valthatja meg az aktualis szardinias dobozba, utana tovabb csorgethet a pultnal, ha inni is akar valamit. (Bar legtobbszor eleg kicsi az esely, hogy fel oran belul kiszolgalashoz jut az irdatlan tomegnyomorban.)

 

No de altalaban ennel is nagyobb lehuzas szokott lenni az ugynevezett "all you can drink" buli, amely sokszor szabalyos atverese, lenyuzasa a kedves vendegeknek. Ezek a bulik ugy mukodnek, hogy az 5000-20000 forintos belepoert cserebe elvileg annyit ihat a szomjas vendeg, amennyit csak akar es bir. Elvileg. Valojaban viszont ket fele modon is remekul kiszivathato a kedves vendeg. Az egyik modszer, amikor legtobbszor csak a helyszinen derul ki, hogy a korlatlan ital fogyasztas egy kis tulzassal valojaban csak kannas borra, csapolt sorre es bambira vonatkozik, es minden normalisabb piaert viszont mar fizetni kell. Mindenki konnyen kiszamolhatja hogy hany hektoliter csapolt sort kellene ott helyben elfogyasztania hogy leigya a belepo arat. A masik modszer me’g csavarosabban veri at a jellemzoen 10-20 ezer forintos belepot fizeto vendegeket. Itt elvileg tenyleg szinte minden ital ingyen van, igy az atveres abban rejlik, hogy a kiszolgalast, az ital merest direkt iszonyatosan lelassitjak, hogy az emberek egyszeruen ne tudjanak italt rendelni, vagy csak iszonyatosan nehezen. Erre pl egyszeru megoldas, ha egy hatalmas pultba, ahol akar szazan is sorban allnak, szandekosan egyetlenegy kiszolgalo embert raknak csak. (Vagy szimplan csak otszor annyi belepot adnak el, mint ahany embert ki tudnak normalisan szolgalni.) Igy olyan lassuva valik a kiszolgalas, hogy legtobben tenyleg csak jovo evre kerulnek sorra, es esely sincs leinni a tizezer forintos belepot. (Ilyen bulibol volt mar jopar ami botranyba fulladt, es enyhe lincshangulat alakult ki. Igaz ez a szervezoket kulonos keppen nem erdekli, csak a profit, es mivel mar elore bezsebelte’k fixen a bevetelt, igy a profitmaximum erdekeben a cel a koltsegek, a kiadas, a kiszolgalas minimalizasa.)

 

Nagyon gondolja meg mindenki hogy hova megy, ugyanis a legtobb "all you can drink" szilveszter lehuzas. A nyeresegorientalt szorakozohelyek ilyenkor mind mind iszonyatosan kaszalni akarnak, es meg is tehetik, hiszen a kereslet ezen az ejszakan tizszer nagyobb mint a szorakozohely kinalat. Piacgazdasag van, viszont az ar onmagaban nem lehet meghatarozo. Egy 10 ezer forintos "all you can drink" oriasi atveres lehet, mig a Gundel 45000 Ft-os szilveszteri programja utan valoszinuleg legtobben elegedetten fognak tavozni. Mindenki elgondolkodhat azon, hogy a tobb ezer-tizezer forintos belepovel mit fizet meg valojaban: a helyszint, a szinvonalat, az exluzivitast, vagy az atverest. Aki a Moulin Rouge-ban vagy valami szinvonalasabb,  felkapottabb helyen akar szilveszterezni, annak a kereslet-kinalati viszonyok miatt biztos hogy ugyanazert a szinvonalert tobbet kell fizetnie, mint mas helyen. 

 

Hogy hova erdemes menni? Hat azt en nem tudom. Ne is kerdezzetek! Nem is szivesen ajanlok semmit, mert felek, hogy utana engem fogtok szidni. Attol tartok, a szorakozohelyek szilveszteri belepojegyei, illetve az elore szervezett "all you can drink" bulik nagy resze lenyulas. Vacsoras szilveszterek 10000-Ft tol indulnak, erdemes viszont elgondolkodni, hogy peldaul a legendas Kren Sisters altal szervezett jogasz szilveszter vacsival es tenyleg korrekt, korlatlan italfogyasztassal kijon minossze 4500Ft-bol. Na ehhez lehet merni a 10-20 ezer forintos belepoket.  

 

Szerintem legjobban az jar, aki zartkoru barati tarsasag altal szervezett szivesztert valasztja, vagy hazibulit. Elkeruli a sok primitiv prolit, a tomegnyomort, a lehuzast, a kiszolgalas szinvonaltalansagat. (A kifejezetten labilis idegzetuek pedig ezuttal lehet hogy tenyleg jobban teszik ha Kato nenit, es lagzilajcsi szuperbulijat valasztjak...)

 

Jomagam egy dec 30-i eloszilveszteri atti ba partyn gondolkodtam, de tul nagy macera lett volna a szervezes, nem beszelve arrol, hogy a szinvonalasabb helyeket mind kiberelte’k ilyen Tesco kaliberu "minicegek", akikkel nem tudok versenyezni.

 

   

puszi & pa

atti ba

 

 

www.romkert.hu   >>>   www.romkert.hu/beszamolo